Inloggen

Wil jij franchisenemer worden? Let dan vooral op deze punten

Franchisen klinkt als een eenvoudige manier van ondernemerschap: Je maakt gebruik van een concept wat zich immers al bewezen heeft. Je maakt gebruik van naamsbekendheid, schaalvoordelen en kan gebruik maken van systemen die reeds in gebruik en getest zijn. Toch zal je op een aantal belangrijke punten moeten letten. Je sluit namelijk een contract af, waar je vaak niet één, twee, drie onderuit kunt. Wij geven je de informatie die jou helpt de juiste keuzes te maken. 

Franchisen in het kort

Franchisen is een samenwerking tussen de franchisegever en franchisenemer. De franchisegever heeft een bestaande onderneming en daarbij een concept ontwikkeld die succesvol is. Jij als franchisenemer, maakt tegen betaling gebruik van de succesformule en kan daardoor direct je bedrijf starten. Het idee hierachter is dat jullie elkaar versterken. Jij voegt je kennis over de lokale markt toe aan de vestiging die jullie daar samen openen. 

Vormen van franchisen

Hard franchise
Als je een contract aangaat onder de voorwaarden van hard franchise, dan betekent dit dat er van tevoren harde en gedetailleerde afspraken over de bedrijfsvoering worden gemaakt. Denk hierbij aan het winkelconcept, het assortiment, de marketing en inkoop. Deze worden allemaal bepaald door de franchisegever en zijn tot in detail beschreven, hier zal jij je aan moeten houden. Het is aan jou of dit de goede keus voor je is. Er is weinig vrijheid voor eigen inbreng, maar doordat veel verantwoordelijkheid bij de franchisegever liggen, kan jij al je energie en tijd in de zaak steken. Juist door het correct uitvoeren van de formule zorg jij voor het succes van je onderneming. 


Soft franchise
De naam zegt het al: deze vorm van franchisen ligt in grote lijnen vast, maar er is veel ruimte voor een persoonlijke aanpak. In dit concept wordt je eigen inbreng erg gewaardeerd en kan jij het verschil maken door op je eigen manier te ondernemen. Hier krijg je dus meer vrijheid in het maken van keuzes. De mate van vrijheid die je krijgt is per bedrijf verschillend. Zorg er dus voor dat je je van tevoren goed verdiept in de voorwaarden voordat je je hierin vastlegt. Een groot voordeel van soft franchise is dat deze formule ten opzichte van hard franchise een stuk voordeliger is. Deze keuze is dus makkelijker gemaakt als je een beperkt eigen budget hebt. 

Nieuwe franchisewet vanaf 1 januari 2021

Deze wet vervangt de franchisecode. De praktijk leerde dat de belangen van de franchisegever en franchisenemer met de franchisecode niet goed in balans waren. Er was zelfs geen plicht om de code toe te passen. In grote lijnen gaat deze wet over de onderstaande vier onderdelen: het afsluiten van het contract, zorgplicht, overleg en instemming, en het einde van de overeenkomst. Wil je meer informatie? Deze vind je op de website van de KvK.

Neem contact op met collega-franchisenemers

Je hebt je goed verdiept in het franchiseconcept en bent er eigenlijk zeker van dat dit het concept voor jou is. Toch is het verstandig om contact op te nemen met een collega-franchisenemers. Zij kunnen jou meer vertellen over de ervaringen die zij hebben opgedaan. Voor bestaande franchiseorganisaties is er vaak een vereniging waar je terecht kunt.

Franchisen bij SEM

Ben jij actief in de uitzendbranche en droom jij van je eigen onderneming? Ben je eraan toe om voor jezelf te beginnen en wil je de vruchten plukken van je eigen inzet? Dan hebben wij een buitenkansje voor je. Bij SEM zijn wij op zoek naar franchisenemers die een eigen vestiging willen openen. Franchisen kan bij SEM op maat en wij kunnen je al verklappen dat het op basis van soft-franchise is. Bij ons krijg je de vrijheid je bedrijf te voeren op je eigen manier, maar met steun van SEM. Wil je graag in contact komen met een franchisenemer van SEM? Dan kunnen wij dit voor je regelen. Meer informatie vind je onder de kop Franchise in de menubalk. 

Michelle
2214
2 April 2021
Share

Het laatste nieuws

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen jou en je leidinggevende over...
22 April 2021
Één van de misverstanden over uitzendbureaus: uitzendkrachten krijgen...
13 April 2021
Franchisen klinkt als een eenvoudige manier van ondernemerschap: Je maakt...
2 April 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent
SEM Personeelsdiensten gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.