Inloggen

De inlenersbeloning, wat houdt het in?

De inlenersbeloning, wat houdt dit in?

Één van de misverstanden over uitzendbureaus: uitzendkrachten krijgen minder betaald dan het vaste personeel van de inlener. Dit is niet waar. Werknemers in dezelfde functie, in vaste dienst, of als uitzendkracht, dienen altijd hetzelfde te verdienen. Dit is in de wet vastgelegd: De inlenersbeloning.

De inlenersbeloning is erop gericht dat jij als uitzendkracht hetzelfde salaris verdient en daadwerkelijk ontvangt als medewerkers in vaste dienst van het bedrijf waar je gaat werken. Deze wet is in het leven geroepen om het verschil in de beloningen tussen uitzendkrachten en personeel met rechtstreeks dienstverband tegen te gaan. Kort gezegd houdt het dus in: gelijk loon voor gelijk werk.

Welke beloning wordt onder inlenersbeloning verstaan?

  • Als uitzendkracht word je ingeschaald en beloond volgens cao of beloningsregeling
  • Atv/adv
  • Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren of andere toeslagen zoals werken met gevaarlijke stoffen
  • De hoogte en tijdstop van initiële loonsverhoging
  • Kostenvergoedingen, bijvoorbeeld reiskosten
  • Periodieke verhogingen

Uitzonderingsgroepen

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Voor bepaalde groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals schoolverlaters of langdurig werklozen blijft een apart loongebouw gelden. Hier passen wij de ABU-beloning op toe.

Het toepassen van de juiste cao

Om de inlenersbeloning op een goede manier toe te passen kijken wij naar de specifieke regelingen bij de inlener. Vergoedingen, bonussen of pauzeregelingen horen hierbij. Vervolgens kijken wij naar de cao die voor de inlener geldt. Nederland telt ruim duizend cao’s die ook nog eens om de drie jaar gewijzigd worden. Een best klusje dus!

De inlenersbeloning betekent niet dat jij als uitzendkracht onder de cao van de inlener valt. Uitzendkrachten vallen altijd onder de ABU-cao of de NBBU. Werk je via SEM Personeelsdiensten? Dan geldt voor jou het ABU-cao.

Michelle
2385
13 April 2021
Share

Het laatste nieuws

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen jou en je leidinggevende over...
22 April 2021
Één van de misverstanden over uitzendbureaus: uitzendkrachten krijgen...
13 April 2021
Franchisen klinkt als een eenvoudige manier van ondernemerschap: Je maakt...
2 April 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent
SEM Personeelsdiensten gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.