Wil jij franchisenemer worden? Let dan vooral op deze punten
Franchisen in het kort
Vormen van franchisen
Hard franchise
Als je een contract aangaat onder de voorwaarden van fard franchise, dan betekent dit dat er van tevoren harde en gedetailleerde afspraken over de bedrijfsvoering worden gemaakt. Denk hierbij aan het winkelconcept, het assortiment, de marketing en inkoop. Deze worden allemaal bepaald door de franchisegever en zijn tot in detail beschreven, hier zal jij je aan moeten houden. Het is aan jou of dit de goede keus voor je is. Er is weinig vrijheid voor eigen inbreng, maar doordat veel verantwoordelijkheid bij de franchisegever liggen, kan jij al je energie en tijd in de zaak steken. Juist door het correct uitvoeren van de formule zorg jij voor het succes van je onderneming.
Soft franchise
De naam zegt het al: deze vorm van franchisen ligt in grote lijnen vast, maar er is veel ruimte voor een persoonlijke aanpak. In dit concept wordt je eigen inbreng erg gewaardeerd en kan jij het verschil maken door op je eigen manier te ondernemen. Hier krijg je dus meer vrijheid in het maken van keuzes. De mate van vrijheid die je krijgt is per bedrijf verschillend. Zorg er dus voor dat je je van tevoren goed verdiept in de voorwaarden voordat je je hierin vastlegt.
Een groot voordeel van soft franchise is dat deze formule ten opzichte van hard franchise een stuk voordeliger is. Deze keuze is dus makkelijker gemaakt als je een beperkt eigen budget hebt.
Nieuwe franchisewet vanaf 1 januari 2021
Deze wet vervangt de franchisecode. De praktijk leerde dat de belangen van de franchisegever en franchisenemer met de franchisecode niet goed in balans waren. Er was zelfs geen plicht om de code toe te passen. In grote lijnen gaat deze wet over de onderstaande vier onderdelen. Wil je meer informatie? Deze vind je op de website van de KvK.
- Het afsluiten van het contract: Hierbij wordt de informatiepositie van de franchisenemer voorafgaand aan de overeenkomst versterkt. Beide partijen geven elkaar alle financiële informatie die van belang is. Daarnaast geldt een bedenktijd van vier weken. In deze periode mag men elkaar niet binden of betalingen mag afdwingen.
- Zorgplicht: Tijdens de loopfase van de overeenkomst is de franchisegever verplicht de franchisenemer hulp te bieden. Dit houdt in dat de franchisegever zowel commerciële als technische ondersteuning geeft.
- Overleg en instemming: Tijdens het sluiten van de overeenkomst is nog niet duidelijk of de gemaakte afspraken na een tijd nog steeds actueel zijn. Door de veranderende economische en politieke omstandigheden kan de franchisenemer genoodzaakt zijn om bepaalde wijzigingen door te voeren in het franchiseconcept om in te spelen op deze ontwikkelingen. Voor deze tussentijdse veranderingen moet de franchisegever volgens deze nieuwe wet toestemming vragen aan de franchisenemers.
- Einde van de overeenkomst: Ook het einde van de samenwerking is in de overeenkomst opgenomen. Hierin wordt de positie van de franchisenemer beschermd. Grote kans dat er een concurrentiebeding is opgesteld als de overeenkomst is beëindigd. In deze nieuwe wet is vastgesteld dat deze niet langer dan een jaar mag zijn. Daarnaast mag de franchisenemer niet gedwongen worden om de franchiseformule onder ongunstige voorwaarden te verkopen.
Franchisen bij SEM
Ben jij actief in de uitzendbranche en droom jij van je eigen onderneming? Ben je eraan toe om voor jezelf te beginnen en wil je de vruchten plukken van je eigen inzet? Dan hebben wij een buitenkansje voor je. Bij SEM zijn wij op zoek naar franchisenemers die een eigen vestiging willen openen. Franchisen kan bij SEM op maat, maar wij kunnen je al verklappen dat het op basis van soft-franchise is. Meer informatie vind je onder de kop Franchise in de menubalk.
